Βιταμίνη C : Ένας από τους βασικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες

Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, με ποικίλες ιδιότητες, ευεργετικές για τον άνθρωπο. Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας έναντι των ελεύθερων ριζών που παράγονται σε καταστάσεις έντονου στρες. Μία από τις σημαντικές ιδιότητες της βιταμίνης C είναι η συμμετοχή της στη σύνθεση του κολλαγόνου, μίας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και προστασίας του από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων, ενώ παράλληλα παίζει βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα μας στο κοινό κρυολόγημα, ενώ μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων από μία μέχρι δύο ημέρες. Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σ’ αυτή τη βιταμίνη παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην απορρόφηση του σιδήρου των ζωικών προϊόντων, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει την ευεργετική της δράση ενάντια στα υψηλή επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι μπορεί να ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που οι απαιτήσεις τους στη βιταμίνη C είναι αυξημένες. Οι ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις είναι 90mg και 75mg για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης όμως παρατηρούνται συνήθως σε καπνιστές και σε άτομα που δεν καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων.

Οι επιστήμονες προτείνουν τα ένα με δύο από τα φρούτα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα να είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Φρούτα και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Cείναι τα ακόλουθα: Μούρα, πεπόνι, εσπεριδοειδή, κράνμπερι, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, πορτοκάλι, φράουλες, παπάγια, ακτινίδια, ανανάς, καρπούζι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, φασολάκια, αρακάς, μαϊντανός, σπανάκι, κολοκύθα, τομάτα.

Ποιος θα φανταζόταν ότι μία βιταμίνη έχει αυτές και άλλες τόσες ιδιότητες, τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε απλά καταναλώνοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι (150ml) ή ανάμικτο χυμό που περιέχει πορτοκάλι όπως πορτοκάλι με ρόδι της Οικογένειας Χριστοδούλου, μπορούμε να πάρουμε μέχρι και το 95% των Συνιστώμενων Ημερήσιων Αναγκών μας σε βιταμίνη C.  Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Μην ξεχνάμε λοιπόν τα φρούτα μας και τους χυμούς μας σε καθημερινή βάση.

Comments

comments

More from Νίκολη Θανοπούλου

Εποχιακή γρίπη και ο ρόλος της διατροφής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της.

Οι εποχιακές γρίπες εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα. Τα κύρια συμπτώματα τους περιλαμβάνουν...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *