Ασβέστιο, ο Σύμμαχος μας για γερά Οστά και Δόντια

Πολύ συχνά ακούμε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για την υγεία των οστών και των δοντιών μας, ίσως λιγότερο συχνά ότι είναι εξίσου σημαντικό για την πήξη του αίματος και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης για τους ενήλικες και εμφάνισης αναπτυξιακών προβλημάτων για τα παιδιά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως π.χ. ένα ποτήρι γάλα (αγελαδινό, αίγειο, πρόβειο) ή ένα ποτήρι εμπλουτισμένο φυτικό ρόφημα που μαζί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.

Τι κάνει το ασβέστιο στο σώμα ;

To 99% του ασβεστίου του σώματος αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια, δίνοντάς τους δομή και σκληρότητα. Το υπόλοιπο 1% ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων, τη συστολή των μυών, το μεταβολισμό των οστών, την αρτηριακή πίεση καθώς και την πήξη του αίματος.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το ασβέστιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελούμαστε από μια πλούσια διατροφή σε ασβέστιο εάν έχουμε έλλειψη σε βιταμίνη D. H ηλιοφάνεια είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D αλλά και ορισμένα τρόφιμα όπως ο σολομός, ο κρόκος αυγού αλλά και τα γαλακτοκομικά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Πηγές ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι ευρέως διαθέσιμο σε πολλά τρόφιμα. Πέραν του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη χόρτα, o σολομός και τα άσπρα φασόλια αποτελούν καλές πηγές πρόσληψης ασβεστίου.

Πιείτε φυτικό ρόφημα Αμύγδαλο με 50% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα

Με ένα ποτήρι φυτικό ρόφημα Αμύγδαλο με 50% περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα για πρωινό, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σκέτο ή με τα δημητριακά σας έχετε τη δυνατότητα να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου στον οργανισμό σας.

Πηγές

Calcium and calcium supplements: Achieving the right balance – Mayo Clinic

Importance of Calcium to Your Body (hoagorthopedicinstitute.com)

Calcium | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

More from Christodoulou Family

5 Ιδέες για ένα υγιεινό καλάθι πικ-νικ

Η Άνοιξη έφτασε, η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται συνεχώς. Όλα...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *