Χυμός πορτοκάλι και πρόληψη καρκίνου

Νέα έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ωφελιμότητα χυμού πορτοκαλιού

Ο πιο διαδεδομένος και αγαπημένος χυμός παγκοσμίως είναι αναμφισβήτητα ο χυμός πορτοκάλι, λόγω της ευχάριστης γεύσης και της υψηλής διατροφικής του αξίας.

Ήδη από την αρχαιότητα, το πορτοκάλι ξεχώριζε μεταξύ των άλλων φρούτων και χαρακτηριστικά ονομαζόταν ‘’χρυσό μήλο’’, λόγω του χρώματος, αλλά και της ωφελιμότητάς του.

Είναι γνωστό ότι ο χυμός πορτοκάλι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών A+B1+C, μεταλλικών στοιχείων και φλαβονοειδών. Επίσης διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από πιθανές βλάβες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο χυμός πορτοκάλι συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου
Ο χυμός πορτοκάλι συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Μια ομάδα ερευνητών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Julio de Mesquita Filho» (UNESP) του Σάο Πάολο, Βραζιλία, πραγματοποίησε νέα μελέτη[1] διερευνώντας τα χαρακτηριστικά του χυμού πορτοκαλιού. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι ενώσεις που περιέχονται στο χυμό, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκά για το δημοφιλή χυμό και η έρευνα δημοσιεύτηκε σε ορισμένα από τα κυριότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, επισημαίνεται ότι ο χυμός πορτοκάλι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως η λευχαιμία. “Η μελέτη έδειξε ότι ο χυμός πορτοκάλι περιέχει θρεπτικά συστατικά και βιοενεργές ενώσεις που συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης σειράς καρκινικών κυττάρων”, εξηγεί η ερευνήτρια.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι βιοενεργές ενώσεις που περιέχονται στο χυμό, όπως τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών και η εσπεριδίνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. “Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού ως μία από τις πέντε συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορεί να δράσει προληπτικά απέναντι σε ορισμένους τύπους καρκίνου σε υγιείς ενήλικες”, αναφέρει η ερευνήτρια.

Νέες έρευνες σε εξέλιξη

Παρόμοιες μελέτες λαμβάνουν χώρα στο κρατικό Πανεπιστήμιο UNESP για να διερευνηθεί ο ρόλος του χυμού πορτοκαλιού στην καταπολέμηση των φλεγμονών, της παχυσαρκίας και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

 

[1] Πηγή: DOURADO, G. K. D., STANIKA, J. M., PERCIVAL, S. and CESAR, T. B. (2015) Chemopreventive Actions of Blond and Red-Fleshed Sweet Orange Juice on the Loucy Leukemia Cell Line. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, volume 16, pp.6491 – 6499.

 

More from Οικογένεια Χριστοδούλου

Φυτικές ίνες: Η επίδρασή τους στην υγεία

Πιθανότατα θα έχετε ακούσει τις έννοιες «διαιτητικές ίνες», «φυτικές ίνες» ή «ίνες»....
Διάβασε το

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *