Σίγουρα γνωρίζεις πως τα φρούτα έχουν στο σύνολο τους υψηλή θρεπτική αξία για τον οργανισμό σου. Γνωρίζεις όμως ότι και οι φλούδες τους έχουν θρεπτική αξία για τα φυτά σου ;
Γιατί λοιπόν να πετάς τις φλούδες των φρούτων σου, ενώ μπορείς να τις χρησιμοποιείς ως ένα βιολογικό, οικολογικό και anti-food waste λίπασμα ;
Εμείς σαν Οικογένεια Χριστοδούλου που αξιοποιούμε το πορτοκάλι κατά 99,9% και πέραν των βασικών προϊόντων που είναι ο χυμός μας, παράγουμε από τη φλούδα του και άλλα προϊόντα, όπως τα αιθέρια έλαια, η μελάσα , τα τερπένια κ.α, σου προτείνουμε τρία φρούτα, των οποίων οι φλούδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.
- Φλούδες πορτοκαλιού. Οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, συστατικό που βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών και των λουλουδιών.
- Φλούδες μπανάνας. Οι μπανανόφλουδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, συστατικό που βοηθάει με φυσικό τρόπο τα φυτά να ανθοφορήσουν.
- Φλούδες μήλου. Οι φλούδες μήλου είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο, θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την ποιότητα του χώματος.
Τρόποι χρήσης ως λίπασμα
- Προσθέτεις τις φλούδες απευθείας στο φυτό ώστε να αποσυντεθούν από μόνες τους.
- Αλέθεις τις φλούδες στο μπλέντερ (πορτοκάλι-μήλο) με λίγο νερό, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια πάστα, την οποία την αραιώνεις και πάλι με νερό και την ρίχνεις στα φυτά σου κάθε ενάμιση με δύο μήνες.
Πηγή: balconygardenweb.com