Άνοιξη: Καλωσήρθες αλλεργία!

άνοιξη αλλεργία

Η άνοιξη είναι υπέροχη αλλά μαζί με τα λουλουδάκια και τις πεταλουδίτσες, φέρνει και αλλεργία από μπόλικη γύρη, τσιμπήματα από έντομα και κάθε λογής σκόνη.

Ξέρω, λοιπόν, ότι σύντομα θα γυρίσει και ο γιος μου από το σχολείο ή από κάποια εκδρομή με κόκκινα μάτια που δακρύζουν και τον ενοχλούν. Έχει εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μας έχει πει ο οφθαλμίατρος, και μας έδωσε οδηγίες για συχνό πλύσιμο των χεριών, τεχνητά δάκρυα που ξεπλένουν τα μάτια από τα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη και η γύρη αλλά και κάποιο κολλύριο όταν το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Τι είναι η αλλεργία;

Το θέμα των αλλεργιών το έχω ψάξει πολύ. Δεν ήξερα, ας πούμε, ότι αλλεργία είναι κάθε μη φυσιολογική ή υπερβολική αντίδραση (υπερευαισθησία) του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές για τον οργανισμό. Έτσι, όσοι εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις συχνότερα από άλλους είναι πιθανό να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι και ο γιος μου δεν είναι σίγουρο ότι θα εκδηλώσει αλλεργία με το που θα αρχίσει να αιωρείται η πρώτη γύρη. Άλλες φορές το πρόβλημα είναι εντονότερο, άλλες πιο ήπιο και πολλές φορές ανύπαρκτο. Έχει να κάνει με το πόσο “δυνατός” είναι ο οργανισμός του την περίοδο που έρχεται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη και η σκόνη. Έτσι, η διατροφή του παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού: έμφαση σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά αλλά και αποφυγή συντηρητικών, χρωστικών και διαφόρων πρόσθετων (τα γνωστά μας Ε).

Όσες φορές κι αν έχω πει στο γιο μου να πλένει τα χέρια του στο νηπιαγωγείο ή να μην τρίβει τα μάτια του όταν πηγαίνουν εκδρομή, δεν θα είμαι πάντα δίπλα του να το υπενθυμίζω. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βάζω στην τσάντα του τον αγαπημένο του βιταμινούχο χυμό με ρόδι, μπλούμπερι και ράσμπερι που τονώνει το ανοσοποιητικό του και διατηρείται εκτός ψυγείου για να έχω το κεφάλι μου λίγο πιο ήσυχο.

Tags from the story
More from Πένυ Αποστόλου

Άνοιξη: Καλωσήρθες αλλεργία!

Η άνοιξη είναι υπέροχη αλλά μαζί με τα λουλουδάκια και τις πεταλουδίτσες,...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *