Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πλήθος επιδημιολογικών και πειραματικών ερευνών έχουν μελετήσει και αποδείξει ότι υπάρχει άρρηκτη συνδεσιμότητα και αλληλεπίδραση ανάμεσα στη σωματική άσκηση, στην ευρωστία και την υγεία του ανθρώπου.

Με τον όρο άσκηση ονομάζουμε οποιοδήποτε είδος μυικής προσπάθειας προσχεδιασμένης έντασης, διάρκειας και συχνότητας, που εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση της ευρωστίας, της υγείας και της σωματικής απόδοσης.

Επίσης με τον όρο ευρωστία, εννοούμε τη δυναμική κατάσταση του οργανισμού του ατόμου που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα εκτέλεσης με ζωτικότητα καθημερινών δραστηριοτήτων. Αποτελέιται από πέντε τουλάχιστον συνιστώσες που έχουν να κάνουν με την υγέια και έξι περίπου που σχετίζονται με τις δεξιότητες. Η άσκηση βελτιώνει την ευρωστία του ατόμου και έχει πολλαπλές επιδράσεις στην υγεία του.

Με τον όρο υγεία εννοούμε την ανώτατη ευεξία που συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου νοητική, κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και σωματική ευρωστία, μέσα στα όρια της κληρονομικότητας και των προσωπικών αδυναμίων και καταστάσεων του κάθε ατόμου.

Η ευρωστία είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο όσο η σωματική υγεία. Η υγεία σημαίνει κάτι παραπάνω απο την ελευθερία από ασθένειες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα, θεωρείται ο καλύτερος τρόπος πρόληψης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην κοινωνία μας. Οι άνθρωποι δεν κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους από τη μία μέρα στην άλλη. Θα λέγαμε μάλλον ότι τα άτομα προχωρούν και μπροστά και προς τα πίσω, δια μέσω πολλών σταδίων αλλαγής. Απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αναπτυχθούν οι ανθυγιεινές συνήθειες και επίσης χρόνος για να μεταβληθούν. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από ένα καινούριο τρόπο σκέψης για την υγεία, την ευρωστια και την άσκηση. Οί υγιεινοί τρόποι ζωής πρέπει να βασίζονται στις προσωπικές ανάγκες κάθε ατόμου.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλμβάνει:

  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Αντιμετώπιση άγχους
  • Καλή διατροφή
  • Αποφυγή καταστροφικών συνηθειών
  • Άσκηση ασφαλούς σεξουαλικής δραστηριότητας
More from Βενετία Ιωαννίδη

Άσκηση-Ευρωστία-Υγεία. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Πλήθος επιδημιολογικών και πειραματικών ερευνών έχουν μελετήσει και αποδείξει ότι υπάρχει άρρηκτη...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.