Επάγγελμα: 6χρόνο

“Μαμά, πότε θα με γράψεις στην πισίνα”; Αυτή την ερώτηση την ακούω όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες. Η αλήθεια είναι πως ο 6χρονος γιος μου πήγαινε στο κολυμβητήριο με τον παιδικό σταθμό από 2,5 ετών. Και του άρεσε πολύ. Φέτος, στο νηπιαγωγείο πλέον, στην καθημερινότητά του έχουν προστεθεί το τάε κβο ντο και τα αγγλικά. Τα οποία επίσης του αρέσουν πολύ.

Και κάπου εδώ αρχίζω να προβληματίζομαι για το πόσες δραστηριότητες είναι “φυσιολογικό” να παρακολουθεί ένα παιδάκι 6 ετών. Συζητώντας με τις υπόλοιπες μαμάδες συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδάκια αυτής της ηλικίας κάνουν τουλάχιστον 1-2 δραστηριότητες:  ωδείο, ξένη γλώσσα, ζωγραφική, μπαλέτο, κολύμβηση, κάποιο άθλημα, ενώ αρκετά ξέρουν ήδη να γράφουν και να διαβάζουν. Σίγουρα οι γονείς θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας όσα περισσότερα γίνεται και να τους δώσουμε πολύτιμα εφόδια.

Πώς, όμως, θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα; Το να κάνει μια ασχολία που του δίνει χαρά, απέχει πολύ από το να περνά την ημέρα του τρέχοντας από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι, φυσικά, δεν πρέπει να μεταφέρουμε τα δικά μας “θέλω” στην καθημερινότητά του. Το παιδί θα πρέπει πάντα να έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση ενώ οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούμε τα “σημάδια”. Μήπως έχασε την όρεξή του; Είναι αγχωμένο; Δεν κοιμάται καλά; Θα πρέπει να το διαβεβαιώσουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις του. Και βέβαια να φροντίζουμε για τη σωστή διατροφή του.

Η δική μας πιο πρόσφατη ανακάλυψη είναι ο βιταμινούχος χυμός 9 φρούτων με 7 βιταμίνες σε συσκευασία 250 ml που δεν χρειάζεται ψυγείο κι έτσι δεν λείπει ποτέ από την τσάντα μας! Ο γιος μου λατρεύει την ωραία γεύση του και το καλαμάκι που “μεγαλώνει” μαγικά κι εγώ το γεγονός ότι του χαρίζει ενέργεια. Θα του χρειαστεί αφού σύντομα θα επιστρέψει και στην αγαπημένη του πισίνα.

 

More from Οικογένεια Χριστοδούλου

Ιστορίες από πρώτο χέρι: Πορτοκάλια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από ποια έμπειρα χέρια προέρχεται ο χυμός που φτάνει...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *