Μαγνήσιο, Σύμμαχος Ηρεμίας και Υγείας!!

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει μαγνήσιο και άρα πρέπει να το παίρνει από την διατροφή. Υπολογίζεται ότι το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερες από 350 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των κυττάρων των μυών και της καρδιάς, καθώς και στον σχηματισμό των οστών. Επιπλέον, συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, της ορμόνης που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα.

Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου. Από αυτά, το 60% βρίσκεται στον σκελετό, το 39% μέσα στα κύτταρα και το υπόλοιπο 1% στο αίμα. Το μαγνήσιο και το κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους (τα πρώτα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στη Γη πριν δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν τα άλατα μαγνησίου και καλίου). Ειδικά το μαγνήσιο βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στα μιτοχόνδρια και η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από αυτό.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια του μαγνησίου ίσως αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης, ο διαβήτης και το στρες.

Το μαγνήσιο έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τη σύσπαση των λείων μυικών ινών, μειώνει την έκκριση ισταμίνης από τα μαστοκύτταρα και αποτελεί χρήσιμο φάρμακο σε ασθενείς με βρογχική σύσπαση από άσθμα. Είναι απαραίτητο στοιχείο για τη μεταβίβαση των μηνυμάτων στα νεύρα. Βοηθάει στην μνήμη και επίσης παίζει ρόλο σημαντικό στην ισορροπία ντοπαμίνης και σεροτονίνης που ευθύνονται για την καλή διάθεση και αποφυγή της κατάθλιψης.

Επίσης, η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων μαγνησίου ενισχύει τη μνήμη. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαγνήσιο βοηθά στα οστά όσο και το ασβέστιο. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας.

More from Μηνάς Αλεξανδράτος

Μαγνήσιο, Σύμμαχος Ηρεμίας και Υγείας!!

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Το...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *