Ο χυμός ροδιού και οι ισχυρές αντικαρκινικές του ιδιότητες

Το ρόδι αποκαλείται “ο κόκκινος χρυσός” αλλά οι πολύτιμες ιδιότητές του μας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπου θεωρούνταν ο καρπός της γονιμότητας. Οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες στις βιταμίνες (K. C, E, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, B6), στα μέταλλα (χαλκού, καλίου, μαγγανίου), στις φυτικές του ίνες, αλλά, πρωτίστως, στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες του (ανθοκυανίνες, τις τανίνες και του ελλαγικού οξέος). Μάλιστα, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του χυμού του ροδιού είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής: η κακή διατροφή, το στρες, η μειωμένη άσκηση, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν στον οργανισμό οξειδωτικό στρες, δηλαδή την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια έτοιμα να επιτεθούν στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες του αίματος, αλλά και στο γενετικό υλικό των κυττάρων προκαλώντας πολυάριθμες εκφυλιστικές ασθένειες, γήρανση, καθώς και καρκίνο. Πιο αναλυτικά, οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο γενετικό υλικό μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία καρκινικών κυττάρων και κατ’ επέκταση καρκίνου. Η συμβολή των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι μεγάλη ουδετεροποιώντας αυτές τις αλυσιδωτές αντιδράσεις ή και εμποδίζοντας την οξείδωση εξ’ αρχής.

Στη βιβλιογραφία υπάρχει πλήθος ερευνών τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε προ-κλινικό επίπεδο με μελέτες σε ζώα, στις οποίες φαίνεται η ευεργετική επίδραση των συστατικών του χυμού του ροδιού έναντι αρκετών μορφών καρκίνου (του πνεύμονα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη).

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί και κλινικές μελέτες στον άνθρωπο με εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα με αυτά του εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει το ρυθμό επανεμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς πού έχουν υποβληθεί σε ριζική θεραπεία (προστατεκτομή είτε σε εξωτερική ακτινοβολία) και εμφανίζουν σημάδια επανόδου της νόσου.

Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία πρόσφατης εργαστηριακής έρευνας του τμήματος Βιολογίας Κυττάρου και Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου California Riverside που έδειξαν ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα αυτά αποδίδονται κυρίως στις τρεις περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες (ελλαγικό οξύ, λουτεολίνη, το οξύ του ροδιού – punicic acid) οι οποίες δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, θανατώνουν σημαντικό τμήμα καρκινικών κυττάρων και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση (η φλεγμονή θεωρείται ότι επιταχύνει τη μεταστατική διαδικασία).

More from Αρετή Παινέση

Ο χυμός ροδιού και οι ισχυρές αντικαρκινικές του ιδιότητες

Το ρόδι αποκαλείται “ο κόκκινος χρυσός” αλλά οι πολύτιμες ιδιότητές του μας...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *