Ο χυμός ροδιού και οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες

χυμός ροδιού

O χυμός ροδιού αποτελεί μια πλούσια πηγή πολυφαινολών με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, εργαστηριακές έρευνες αλλά και ανθρώπινες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού έχει αντιαθηρωματική, αντιυπερτασική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, έχουν όλα ως κοινό παρονομαστή την αθηροσκλήρωση των αγγείων του σώματος και ανάλογα με το που βρίσκονται οι αθηρωματικές πλάκες εξαρτάται η κλινική εκδήλωση της νόσου. Έτσι, όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες της καρδιάς έχουμε την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια ή αιφνίδιο θάνατο), όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου και του τραχήλου έχουμε εκδήλωση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες των κάτω άκρων εκδηλώσεις περιφερικής αγγειοπάθειας. Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που δεν έχει ένα συγκεκριμένο αίτιο που την προκαλεί αλλά μια σειρά παραγόντων κινδύνου που προάγουν τη νόσο. Οι γνωστοί προς εμάς παράγοντες σήμερα είναι το κάπνισμα, η υπερβαρότητα, η καθιστική ζωή, η δυσδιλιπιδαιμία (υπερχοληστερολαιμία), η αρτηριακή υπέρταση (πίεση), και o σακχαρώδης διαβήτης (ζάχαρο).

Ο χυμός ροδιού, λοιπόν, δρα καρδιοπροστατευτικά, τόσο άμεσα, μέσω της μείωση της αθηροσκλήρωσης, όσο και έμμεσα, μέσω της αντιυπερτασικής και της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού χάρη στα αντιοξειδωτικά του, μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL- χοληστερόλης («κακής»). Η οξειδωμένη LDL διεισδύει μέσα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και το τελικό αποτέλεσμα είναι η αθηρωσκλήρωση. Ο χυμός ροδιού, λοιπόν, μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης του εσωτερικού του χιτώνα των αγγείων μειώνει και τον κίνδυνο απόφραξης τους οπότε και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ομοίως, σε άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία ο χυμός ροδιού φαίνεται να μειώνει τόσο την ολική όσο και την “κακή” χοληστερίνη (LDL) στο αίμα.

Ακόμη, ερευνητές χορήγησαν σε υπερτασικούς ασθενείς χυμό ροδιού για δύο εβδομάδες και τα επίπεδα της συστολικής πίεσης μειώθηκαν καθώς και του ενζύμου ACE (Ένζυμο Μετατροπής Αγγειοτενσίνης), του οποίου τα υψηλά επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση. Ομοίως άλλη έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει τη διαστολική πίεση έως και 36% και τη συστολική έως και 5%. Οι αντιυπερτασικές ιδιότητες του χυμού του ροδιού οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα του σε κάλιο (δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο). Στις δυτικού τύπου κοινωνίες καταναλώνουμε πολλά έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα πλούσια σε νάτριο ενώ κατανωλώνουμε λίγα λαχανικά και φρούτα που είναι πηγή καλίου.

More from Αρετή Παινέση

Ο χυμός ροδιού και οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες

O χυμός ροδιού αποτελεί μια πλούσια πηγή πολυφαινολών με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *