Για το παιδί η χρήση του ίντερνετ είναι εξαιρετικά απαραίτητη και η γνώση του είναι ένα απολύτως αναγκαίο εφόδιο. Ο εθισμός και οι αρνητικές επιδράσεις του διαδικτύου μπορούν να αποφευχθούν με την ενεργό παρέμβαση γονέων και εκπαιδευτικών. Αυτοί, και όχι κάποιοι τρίτοι άγνωστοι, θα μάθουν στα παιδιά τους την ωφέλιμη και εποικοδομητική χρήση του διαδικτύου, θα τα πληροφορήσουν για τους κινδύνους που υπάρχουν σ’ αυτό, και θα διασφαλίσουν ότι η σχέση των παιδιών με αυτό το πολύτιμο εργαλείο θα γίνει δημιουργική και ασφαλής.
30 χρόνια ίντερνετ
Στις 6 Αυγούστου 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που ο ο Άγγλος σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι (Sir Timothy John Berners-Lee), Καθηγητής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου και Ερευνητής στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ έκανε την πρώτη ανάρτηση ιστοσελίδας. Ποια ήταν αυτή; Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας (CERN) της Ελβετίας www.info.cern.ch.
Το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση του 20ού αιώνα. Έγινε το μέσο, που επέτρεψε τη διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της γνώσης και της ψυχαγωγίας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας την ισότιμη και άμεση πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο συσσωρευμένο πλούτο του. Παράλληλα, μετέβαλε την επικοινωνία σε μια ανοικτή, άμεση και αμφίδρομη σχέση. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο παράθυρο στον πλανήτη μας!
Το διαδίκτυο άλλαξε τη ζωή μας
Το ίντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής προσωπικής, επαγγελματικής και επιστημονικής πορείας του σύγχρονου ανθρώπου. Ειδικότερα για το παιδί η χρήση του διαδικτύου είναι, πλέον, εξαιρετικά απαραίτητη. Η γνώση του διαδικτύου είναι ένα απολύτως αναγκαίο εφόδιο για κάθε νέο και εντάσσεται στη βασική γενική παιδεία, που οφείλει να προσφέρει κάθε εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να ενθαρρύνονται και να παρακινούνται να μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα το διαδίκτυο, να το χρησιμοποιούν υπεύθυνα και ωφέλιμα, για να μπορέσουν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά σήμερα τα μαθήματά τους και αύριο την επιστήμη και την εργασία τους. Το διαδίκτυο είναι, πλέον, ένα δομικό μέρος του αλφαβήτου των νέων, της γλώσσας επικοινωνίας τους με το σύγχρονο περιβάλλον και τους συνομηλίκους τους. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι όσο εγκληματικός ήταν ο αναλφαβητισμός στον 20ο αιώνα, το ίδιο καταστροφικός είναι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στον 21ο αιώνα.
Συνεπώς, είναι υποχρέωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και όσων ασχολούνται με την ανατροφή, την αγωγή και την παιδεία των παιδιών να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στο διαδίκτυο και γενικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επιπλέον, είναι χρήσιμο για όλους τους ενήλικες να έχουν μια βασική κατάρτιση για το διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο είναι όχι μόνο χρήσιμο στους ίδιους, αλλά τους φέρνει πιο κοντά στα σημερινά παιδιά, που θα αισθανθούν ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα με τους μεγαλύτερούς τους, γεγονός που μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των γενεών.
Συμβουλές για τους γονείς
Βάλτε κανόνες: Συμφωνείστε με τα παιδιά σας πόση ώρα θα περνούν στο ίντερνετ αλλά και ποιες σελίδες επιτρέπεται να επισκέπτονται. Υπάρχουν δωρεάν εργαλεία γονικού ελέγχου και φίλτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να θέσετε ασφαλή όρια. Έχετε υπόψη πως, σύμφωνα με σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η χρήση οθόνης για παιδιά μέχρι 18 μηνών, ενώ για τις ηλικίες 2-5 ετών και 6-12 ετών συνιστάται η χρήση έως μιας και δύο ωρών την ημέρα αντίστοιχα.
Δείξτε ενδιαφέρον: Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τι του αρέσει να κάνει στο διαδίκτυο και συζητήστε για αυτό.
Εξηγήστε τους κινδύνους: Να είστε ξεκάθαροι για ποιους λόγους θέλετε να το προστατέψετε και προτρέψτε το παιδί να σας μιλήσει για οτιδήποτε το προβληματίσει ή το αναστατώσει.
Προτείνετε εναλλακτικές δραστηριότητες: Φροντίστε έτσι να υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει το παιδί σας μέσα και έξω από το σπίτι εκτός από τη χρήση του διαδικτύου.
Παρατηρείστε τη συμπεριφορά του παιδιού: Θα πρέπει να έχετε πάντα το νου σας σε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού κι αν η σχέση του με το διαδίκτυο εξελίσσεται σε προβληματική.
Μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή για την ενημέρωσή σας αποτελεί το βιβλίο Παιδί και Ίντερνετ του κ. Μάκη Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις Εν Πλω το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.enploeditions.gr/index.php/gr/ekdoseis/proion/647.
Φυσικά αν διαπιστώσετε κάτι μεμπτό στη συμπεριφορά άλλων χρηστών, μπορείτε να προχωρήσετε σε καταγγελία στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο https://www.safeline.gr/ αλλά ή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.