Ρόδι… το τυχερό και όχι μόνο!

Εδώ και αιώνες την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την παράδοση, όλοι υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο, σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας μας για καλή τύχη. Από μικρή θυμάμαι τη γιαγιά μου να έρχεται στο σπίτι μας την πρώτη μέρα του χρόνου με ένα ρόδι από τη ροδιά της στο χέρι και να μας καλεί να το σπάσουμε μαζί για να φέρει τύχη στο σπίτι και σε όλη την οικογένεια.

 

Εκτός από καλοτυχία, τι άλλο συμβολίζει το ρόδι;

Τη γονιμότητα, την ευημερία, την αφθονία και την αιωνιότητα. Το ρόδι όμως είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λέξη ρόδος που σημαίνει ροή και δύναμη. Πιθανόν τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει το συγκεκριμένο φρούτο να είναι αυτά που το κάνουν σύμβολο. Ιδιαίτερο εξωτερικό χαρακτηριστικό του είναι ο κάλυκας με μορφή στέμματος που βρίσκεται στην κορυφή του. Εσωτερικά είναι επίσης μοναδικό καθώς το ανοιγμένο ή σπασμένο ρόδι δίνει μια εικόνα αφθονίας, ενώ το κόκκινο χρώμα των ζουμερών και γευστικών καρπών του λέγεται πως συμβολίζει την ευτυχία και τον έρωτα.

 

Το αγαπημένο μας φρούτο όμως το συναντάμε και στη μυθολογία. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, ο Άδης, αφού άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη, της προσέφερε να φάει επτά σπόρους ροδιού, ώστε να την «δέσει» κοντά του. Έτσι, το ρόδι έγινε σύμβολο του ερχομού της Άνοιξης μετά τον κρύο Χειμώνα.

 

Ετοιμαστείτε να σπάσετε όμορφα και ζουμερά ρόδια για να υποδεχθείτε το 2016 με ό,τι συμβολίζει το αγαπημένο μας φρούτο. Με τύχη, με γονιμότητα, με ευημερία, με αφθονία, με αιωνιότητα, με ροή, με δύναμη, με ευτυχία και με έρωτα. Καλή χρονιά σε όλους!

More from Μάρι Πολωλού

Ρόδι… το τυχερό και όχι μόνο!

Εδώ και αιώνες την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την παράδοση, όλοι υποδεχόμαστε τον...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *