Ρόδι! Βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση της χοληστερίνης

Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας, της ευημερίας και της καλοτυχίας. Στη Μέση Ανατολή το ρόδι ήταν «γνωστό» για τις ευεργετικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, επιπεφυκίτιδας, όπως και άλλες εξίσου σημαντικές φλεγμονές.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ένα υψηλής διατροφικής αξίας φρούτο. Το ρόδι περιέχει πολλές βιταμίνες (A,C, E), είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο καλύπτει περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης , περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, όπως επίσης και πολλές ευεργετικές φυτικές ίνες. Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και το ρόδι είναι πλούσιο σε τρία διαφορετικά αντιοξειδωτικά, το ελλαγικό οξύ, τις ανθοκυανίνες και τις τανίνες, με το χυμό του να είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε αυτά και να ξεπερνά σε αντιοξειδωτική δράση ακόμη και το πράσινο τσάι.

O φρέσκος χυμός από ρόδι, αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει το άγχος, να αποτρέψει τις καρδιοπάθειες αλλά και να αναστείλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Το ρόδι βελτιώνει το καρδιααγειακό σύστημα του οργανισμού. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών και προστατεύει με την καθημερίνη του χρήση τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο απόφραξής τους. ‘Οτι δηλαδή χρειάζεται για την αποφυγή ενός καρδιαγγεικού επεισοδίου. Το ρόδι οδηγεί σε προστασία από μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος, ο χυμός από ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλαδή την οξείδωση της) και ιδιαίτερα της κακής (LDL) χοληστερόλης, μειώνοντας τα επίπεδά της (LDL) στο αίμα. Ταυτόχρονα δρα βοηθητικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (αντιϋπερτασική δράση).

More from Βενετία Ιωαννίδη

Ρόδι! Βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση της χοληστερίνης

Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της...
Διάβασε το

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *