Στο Μαραθώνιο μπορούμε όλοι! Μπορείς και εσύ!

Είναι γνωστό ότι το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου απαιτεί και την κατάλληλη προετοιμασία. Αυτό δεν θα πρέπει να φοβίζει κανέναν. Ίσα ίσα θα σας βοηθήσει ώστε να  βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και  να γνωρίσετε το σώμα σας. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αίσθημα ικανοποίησης που θα νιώσετε στον τερματισμό θα σας κάνει να ξεχάσετε κάποιες στιγμές κούρασης και θα αποτελέσει την αφετηρία για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία του επόμενου αγώνα.

Μπορεί τα 42 χιλιόμετρα του Κλασσικού Μαραθώνιου να σας φαίνονται «βουνό», όμως τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα του μίνι Μαραθώνιου είναι εφικτά, ακόμα και αν είστε αρχάριοι. Με τη σωστή προπόνηση ο καθένας μπορεί να τερματίσει αυτόν τον αγώνα. Στόχος λοιπόν, της κάθε προπόνησης είναι να φτάσετε σταδιακά στην επιθυμητή απόσταση, είτε αυτή είναι τα 5 ή τα 10 χιλιόμετρα.

Tips για έναν μίνι μαραθώνιο:

  • Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η κατανομή δυνάμεων. Δεν πάτε ποτέ πολύ γρήγορα στην αρχή, γιατί θα κουραστείτε νωρίτερα. Κάνετε υπομονή με σταθερό ρυθμό μέχρι το 6-7χιλιόμετρο και μετά επιδιώκετε τα μέγιστα.
  • Ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης αποτελείται από 3-5 προπονήσεις την εβδομάδα. Ένας καλός τρόπος είναι να θέσετε μικρούς και εφικτούς στόχους.
  • Ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι ,στην πρώτη προπόνηση να βάλετε μια μεγάλη απόσταση την οποία θα τρέξετε συνεχόμενα, στην δεύτερη μια μικρότερη απόσταση την οποία θα τρέξετε διαλειμματικά (εναλλάσσοντας τρέξιμο με περπάτημα) με μεγαλύτερη ταχύτητα και στην τρίτη προπόνηση να βελτιώσετε τα τεχνικά κομμάτια του τρεξίματος δηλαδή την τεχνική σας, τον ρυθμό, τους παλμούς σας και την αναπνοή σας.
  • Επίσης καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμα σας μία προπόνηση ενδυνάμωσης κυρίως για τα πόδια, αφού κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε και τυχόν τραυματισμούς.
  • Τέλος μετά από κάθε προπόνηση αφιερώστε τουλάχιστον δέκα λεπτά στην αποθεραπεία με πολύ χαλαρό τρέξιμο ή περπάτημα και πολύ καλές διατάσεις για όλο σας το σώμα.

 

Ό,τι αφορά τη διατροφή σας:

  • Την ιδία μέρα είναι καλό να κάνετε ένα πολύ ελαφρύ και μικρό γεύμα που να περιλαμβάνει  πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες, 2-3 ώρες πριν τον αγώνα.
  • Επίσης να πίνετε πολλά υγρά, ιδανικά νερά και χυμούς. Οι χυμοί Χριστοδούλου αποτελούν κύρια πηγή βιταμινών Ε, C, A και φυτικών ινών, απαραίτητα για έναν ενήλικα. Αποφεύγετε οπωσδήποτε  τις υπερβολικές ποσότητες υγρών την ημέρα του αγώνα.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας να έχετε μαζί σας ένα παλμογράφο, έτσι ώστε να ελέγχετε τους χτύπους της καρδιάς σας.

Τέλος, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προπόνηση, ιδιαίτερα αν είστε άνω των 50 χρονών ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Και να  θυμάστε ο καθένας μας τρέχει για διαφορετικό λόγο..!

 

More from Βενετία Ιωαννίδη

Ρόδι! Βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος και μείωση της χοληστερίνης

Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *