Το Ρόδι κυριαρχεί στον αγώνα κατά του Alzheimer

Το ρόδι και το εκχύλισμα ροδιού είναι τιτλοδοτημένο για τα φυτοχημικά συστατικά ενώ αποτελεί μία πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α, C, και Ε, καθώς επίσης σιδήρου και αντιοξειδωτικών ουσιών (συγκεκριμένα ταννίνες). Ο χυμός από ρόδι περιέχει τριπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων [British Dietetic Association (BDA)] «150ml χυμό ρόδι ισοδυναμεί με ένα από τα 5 φρούτα που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως».

Τα τελευταία χρόνια οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έχουν βάλει τους επιστήμονες σε σκέψεις ότι το ρόδι μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό σε περισσότερες από μία ασθένειες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η νόσος του Alzheimer και ο χυμός ροδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ρόδι θεωρείται υπερτροφή (superfood) για την νόσο.

Η νόσος του Alzheimer είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ πιστεύεται ότι ευθύνεται η παραγωγή και εναπόθεση του πεπτιδίου β-αμυλοειδούς (Αβ πεπτίδιο). Η οξείδωση των κυττάρων από διάφορους παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή των πεπτιδίων αυτών με αποτέλεσμα την συσσώρευση τους.

Μελέτη του California’s Loma Linda University σε ποντίκια επιβεβαιώνει ότι ο χυμός ροδιού μειώνει την παραγωγή και συσσώρευση πρωτεΐνης, γνωστή ως Αβ πεπτίδιο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση στις γνωστικές τους ικανότητες.

Ένα ακόμη συστατικό του ροδιού που ονομάζεται πουνικαλαγίνη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Η πουνικαλαγίνη είναι μια φαινόλη με έντονη αντιοξειδωτική δράση και στο ρόδι βρίσκεται με την μορφή της α- και β- πουνικαλαγίονης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda της Καλιφόρνια, Η.Π.Α. (έρευνα που διεξήχθη το 2006), καθώς και ερευνητές του Πανεπιστημίου Huddersfield’s Department of Pharmacy σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Freiburg της Γερμανίας, πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο συστατικό του ροδιού μειώνει τις φλεγμονές σε κύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζονται μικρογλοιακά με αποτέλεσμα ασθενείς που πάσχουν από άνοια και Alzheimer να σημειώσουν σημαντική μείωση στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που δυσχεραίνουν τα συμπτώματα της νόσου. Με αυτό τον τρόπο έχει αναφερθεί ότι επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου.

Καθημερινή κατανάλωση 100% φυσικού χυμού ροδιού, ο οποίος συνήθως περιέχει 3.4% πουνικαλαγίνη, έχει φανεί να δρα ευεργετικά.

More from Νίκολη Θανοπούλου

Διατροφή και Μαραθώνιος

Οι μαραθώνιοι φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητά μας....
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *