Χυμός πορτοκάλι: Αυξάνει το βάρος των παιδιών;

χυμός πορτοκάλι παιδιά

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο χυμός πορτοκάλι 100% όχι μόνο δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους αλλά υποστηρίζει συνολικά την καλή υγεία.

 

Tα αποτελέσματα της έρευνας

Η ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ περιλάμβανε παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών που παρακολουθήθηκαν από το 2004 έως το 2008. Η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στην αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και της κατανάλωσης χυμού πορτοκάλι 100% από τα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη αυτή προστίθεται σε μια αυξανόμενη λίστα μελετών, που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκάλι 100% χωρίς ανησυχίες για την αύξηση βάρους. Η τετραετής μελέτη που δημοσιεύθηκε το φετινό Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Obesity, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι 100% συσχετίστηκε με μικρότερες αλλαγές στο ΔΜΣ των κοριτσιών ενώ δεν είχε σημαντική επίδραση στο ΔΜΣ των αγοριών.

χυμός πορτοκάλι

Πιο συγκεκριμένα, ο χυμός πορτοκάλι 100% συνέβαλε, κατά μέσο όρο, με 40 έως 50 θερμίδες στην καθημερινή διατροφή των παιδιών και των εφήβων, ενώ το γάλα συνέβαλε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο, με 150 έως 180 θερμίδες. Ο Οδηγός Διατροφής 2020-2025 για τους Αμερικανούς υπολογίζει τον 100% χυμό φρούτων ως μερίδα φρούτων και συνιστά την κατανάλωση ροφημάτων χωρίς θερμίδες, γάλακτος με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και 100% χυμού φρούτων.

Τα παιδιά δεν τρώνε αρκετά φρούτα

«Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν καταφέρνουν να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και το κάλιο», δήλωσε η Dr. Rosa Walsh, διευθύντρια της Επιστημονικής Έρευνας στο Τμήμα Εσπεριδοειδών της Φλόριντα. «Αν και η προτιμώμενη επιλογή είναι τα ολόκληρα φρούτα, αυτή η έρευνα υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση 100% χυμού πορτοκάλι μπορεί να είναι μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή για να βοηθήσει την πρόσληψη φρούτων και δεν συμβάλει στην παιδική παχυσαρκία».

Μια άλλη ανάλυση δεδομένων σχεδόν 14.000 Αμερικανών ηλικίας 4 ετών και άνω, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πίνουν 100% χυμό πορτοκάλι έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες από τα άτομα που δεν πίνουν χυμό πορτοκάλι. Μάλιστα, η υψηλότερη πρόσληψη χυμού πορτοκάλι συσχετίστηκε με θετικές αλλαγές στο ύψος των κοριτσιών.

χυμός πορτοκάλι βιταμίνη C

Τα οφέλη του χυμού πορτοκάλι 100%

Κάθε ποτήρι χυμού πορτοκάλι 100% υποστηρίζει τη συνολική υγεία και μπορεί να βοηθήσει τους ενήλικες και τα παιδιά να ανταποκριθούν στις συστάσεις πρόσληψης για βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν στη διατροφή τους. Ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι 100% χωρίς προσθήκη ζάχαρης περιέχει ζωτικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ, εσπεριδίνη και άλλα. Από τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής έως την παροχή βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ο χυμός πορτοκάλι 100% προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία ενώ μπορεί επίσης εύκολα να ενσωματωθεί σε απλές συνταγές με υπέροχη γεύση.

More from Οικογένεια Χριστοδούλου

Επάγγελμα: 6χρόνο

“Μαμά, πότε θα με γράψεις στην πισίνα”; Αυτή την ερώτηση την ακούω...
Διάβασε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *